Pelastetaan Nalle

Julkaistu 1.5.2014

Nalle on monella tapaa yhteiskuntamme kovaosaisia. Hänellä on ollut vaikea lapsuus eikä hänelle ole päässyt kehittymään tavanomaista itseluottamusta ja -kunnioitusta. Varakkaan suvun poikana hän ei tuntenut oloaan kotoisaksi 1960- ja 1970-luvun Suomen asenneilmastossa. Hän menikin mukaan vähemmistökommunistiseen, taistolaiseen liikkeeseen taistelemaan kaikkea kapitalistista hapatusta vastaan ja ihaili silloista suurta ja kaunista Neuvostoliittoa.

Identiteettikriisissään Nalle ajautui myöhemmin äärivasemmistosta äärioikeistoon kamppailemaan rahan vallan ja suurten tuloerojen puolesta. Näin täydellinen maailmankatsomuksen muutos on osoitus Nallen henkisestä kodittomuudesta ja sisäisestä ahdistuneisuudesta. Nalle ei ole mikään Erkki Tuomioja, jonka isä oli porvarillista edistyspuoluetta edustanut, pääministeriksikin yltänyt poliitikko ja kansainvälisesti arvostettu diplomaatti. Ekikin kapinoi nuorena omalla tavallaan isänsä arvomaailmaa vastaan ja meni sosialistiseen rauhanliikkeeseen. Nallesta poiketen Eki on pysynyt nuorena omaksumassaan arvomaailmassa ja toimii edelleenkin johdonmukaisesti nuorena hyväksi havaitsemallaan tiellä ilman minkäänlaista identiteettikriisiä.

Nalle ansaitsee koko kansan sympatiat, koska hän on joutunut veropakolaiseksi vieraalle maalle. Ehdotan, että järjestetään jatkuva kansalaiskeräys Nallen tukemiseksi. Jos jokainen suomalainen lahjoittaisi esimerkiksi viitosen vuodessa Nallen tukirahastoon, kertyisi sinne vuosittain yli 25 miljoonaa euroa, jolla Nallen veronmaksukykyä voitaisiin huomattavassa määrin tukea ja hän pystyisi palaamaan kotimaahansa.

Kenties valtiovaltamme voisi myös ottaa Nallen erityiseen suojelukseensa. Kekseliäs nykyhallituksemme voisi kehitellä YLE-veron tapaisen, erityisen Nalle-veron. Sillä koottaisiin kaikilta veronmaksukykyisiltä suomalaisilta sopivaksi harkittu summa, joka tilitettäisiin Nalle Wahlroosille, jotta tämä voisi selvitä suomalaisista veroistaan. Nalle-vero olisi erinomaisen kekseliäs siinä mielessä, että se palautuisi takaisin valtiolle, kun sen turvin Nalle pystyisi maksamaan veronsa Suomeen. Kun Nalle-vero porrastettaisiin tulojen mukaan, se voitaisiin koota oikeudenmukaisesti rasittamatta kaikkein pienituloisimpia.

Toukokuu 2014