Litiumia louhimaan

Julkaistu 9.2.2017

Valtion rahoitus Terrafamen Talvivaaran kaivoksen uudelleenkäynnistämiselle oli erittäin merkittävä teollisuuspoliittinen linjanmuutos. Kun nyt on varmistunut, että tuohon päätökseen liittynyt epäily pääministerin jääviydestä ei ollut lainkaan uutisoinnin arvoista, voidaan ryhtyä tarkastelemaan varsinaista asiaa. 

Valtio on jo kauan sitten jättänyt kaivostoiminnan yksityisille yrityksille ja pyrkinyt pysymään siitä erossa. Kun valtio ryhtyi rahoittamaan kyseenalaisessa maineessa olevan kaivostoiminnan uudelleenkäynnistämistä Talvivaarassa, on hyvä syy kysyä, voisiko valtio jälleen ryhtyä muunkin kaivostoiminnan rahoittajaksi. 

Joulukuussa uutisoitiin, että Vaasa pyrkii saamaan Teslan Gigafactoryksi nimitetyn, suuren akkutehtaan. Vaasassa on Suomen mitassa ainutlaatuinen energiateollisuuden keskittymä, jonka toistasataa yritystä vastaavat leijonanosasta Suomen ympäristöteknologian vientiä. Toivotaan onnea vaasalaisten pyrkimykselle. 

Tesla valmistaa litiumioniakkuja jotka edustavat tämän hetken parasta saatavilla olevaa akkutekniikkaa. Vaasan Gigafactory-hankkeen vahva peruste on, että Euroopan suurin tunnettu litiumesiintymä sijaitsee vain reilun sadan kilometrin päässä Vaasasta, Kaustisilla. 

Kaustisille litiumkaivosta suunnittelevan Keliber Oy:n suurin omistaja on norjalainen kaivosyhtiö Nordic Mining ASA. Alustavat kannattavuuslaskelmat näyttävät niin hyviltä, että kaivokselle varmaan löytyy rahoitus. Ei kai kuitenkaan ole pakko vyöryttää maaperämme rikkauksista saatavaa taloudellista hyötyä ulkomaille. 

Teslan Gigafactory voisi olla yksi hallituksen toivoma jykevä työllistämiskeino ja Sipilän hallitus voisi tehdä muutakin kuin toivottaa onnea vaasalaisille. Ihan ensiksi olisi syytä todeta, että Teslan tehdas halutaan Vaasaan eikä muualla Suomessa pidä rinnakkaisilla hankkeilla tehdä hallaa yhteiselle asialle. Kun valtio nyt on päättänyt tulla mukaan kaivostoimintaan Talvivaarassa, se voisi myös varmistaa, että Kaustisen litiumkaivokselle löytyy pääosin kotimainen rahoitus. Tarvittaessa valtio voisi tulla Keliberin osakkaaksi. Kaivoshankkeessa ei pitäisi hidastella ainakaan pääoman kokoamisen takia. 

Yhdeksi Suomen uudeksi Nokiaksi on kaavailtu älykästä sähköverkkoa, siihen liittyvää osaamista ja laitevalmistusta. Suuren akkutehtaan myötä voitaisiin helpottaa hajautettua sähkön varastointia, nostaa älykkään sähköverkon vaikeusastetta ja mahdollisuuksia tietotaidon vientiin. 

Kaikkein yksinkertaisin ja valtiolle täysin ilmainen hajautetun sähköntuotannon edistämiskeino olisi siirtyä sähkönmittauksessa edes tuntitason nettomittarointiin. Nykyiset sähkömittarimme pystyvät jo hoitamaan tarvittavat mittaukset ja puuttuu vain muutokset laskentaohjelmiin, joilla sähkölaskumme lasketaan. Netotuksella saataisiin yhdessä hujauksessa ryntäys aurinko- ja muun hajautetun sähköntuotannon toteuttamiseen kotitalouksissa ja yrityksissä. Näin korvattaisiin sähköntuontia ja parannettaisiin kotimaista työllisyyttä.

Alpo Kekkonen

Tämä kolumni julkaistiin 9.2.2017 jaetussa Jokilaaksojen SeutuMajakka -lehdessä. Lehti on luettavissa myös verkossa näköislehtenä:

https://issuu.com/seutumajakka/docs/majakka_9.2