Valehtelu kannattaa aina

Julkaistu 5.4.2019

Ennen sanottiin, että rehellisyys maan perii. Ajat muuttuvat ja käynnissä olevien eduskuntavaalien galluptulosten perusteella oikeampi sanonta onkin: valehtelu kannattaa aina. Eilisiltana Ylen ilmastotentissä paljastui, että vahvimmin vaaligallupeissa kannatustaan parantaneet Perussuomalaiset perustavat kampanjansa harkittuun valehtelemiseen.

Perussuomalaisia ilmastotentissä edusti Matti Putkonen, joka käyttää itsestään arvonimeä työmies. Putkonen väitti heti ilmastotentin alkuun, että Suomella on maailman pienimmät päästöt ja ominaispäästöt maailman huippua. Tosiasiassa suomalaiset aiheuttavat ympäristökuormitusta henkilöä kohti yli kaksinkertaisesti verrattuna koko ihmiskunnan keskiarvoon ja tuo keskiarvokin ylittää maapallomme sietokyvyn. Sama valehtelulinja jatkui Putkosella tentin edetessä myöhemminkin.

Putkonen ei voi olla niin tyhmä, ettei tietäisi valehtelevansa. Hän aivan ilmeisesti vain noudattaa Perussuomalaisten vaalistrategiaa: tietoista valehtelua. Perussuomalaisten valheet ovat sellaisia, että ne miellyttävät joitakin suomalaisia ja vielä useampi toivoisi niiden olevan totta. Onhan se mukavaa uskotella, että kiinalaiset tai afrikkalaiset ovat syyllisiä maapallon ongelmiin eikä suomalaisten tarvitse vaatia itseltään mitään. Riittää, että vaadimme toimia muilta. Lisäetuna Putkonen sai valehtelullaan muiden puolueiden edustajat hölmistymään ja pystyi näin varastamaan huomion itselleen vaalitentissä.

Demarijohtaja Antti Rinteen valehtelu on hienostuneempaa. Hän esimerkiksi vaatii, että sähkön jakeluverkon Suomessa tulisi olla kokonaan julkisessa omistuksessa. Hyvä vaatimus, mutta ollakseen uskottava, Rinteen pitäisi kertoa, että Kataisen/Stubbin hallituksessa tuli tehdyksi paha moka, jonka korjaaminen jälkikäteen on hyvin vaikeaa: Fortumin sähköverkkojen myynti Carunalle. Alueellisen monopolin luovuttamista ulkomaalaisomistukseen on kovin vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi hyväksyä. Se on jo tullut erittäin kalliiksi suomalaisille ja kehnon kaupan seurauksena maksettava hinta nousee koko ajan.

Varsinaiselta Caruna-kaupan vastuuministeriltä, Vihreitten Pekka Haavistolta, on turha odottaa möhläyksen tunnustamista. Häntä ei varmaan erityisemmin huoleta etäisten maakuntien asukkaat, kun Carunakin on pitänyt Caruna Espoon alueella asuvien cityvihreitten sähkönsiirtohinnat jotensakin kohtuullisina ja keskittynyt nostamaan siirtohintoja roimemmin maakunnissa.

Kokoomusjohto puhui koko vaalikauden ajan, miten Sote-uudistus on välttämätön. Nyt, kun valinnanvapautta ei saatu toteutettua, Kokoomusjohdon mielestä koko uudistus on tarpeeton. Riittää, että kunnat voivat hakeutua vapaaehtoisesti yhteistyöhön kuten ne ovat voineet tehdä jo kauan. Jos tästä ei tule uskottavuusongelmaa, niin mistä sitten tulee.

Sipilän hallitus sai pysäytettyä valtion velkaantumisen ja työllisyyteen ison harppauksen parempaan. Pääministeripuolue on vaaligalluppien mukaan menettänyt kannatustaan enemmän kuin muut puolueet. Tämän perusteella teoilla ei ole mitään merkitystä populististen valheiden rinnalla.

Yksi suurimmista syistä siihen, että valehtelu on kannattanut, on keskustaväessä itsessään. Surkein esimerkki oli tuo eilisiltainen ilmastotentti, jossa Putkosen annettiin vapaasti esittää valheellista propagandaansa ja tuhansittain ääniä jäi hankkimatta. Jatkossa jokaisen keskustalaisen tulee vaalikeskusteluissa torpata populistiset valheet alkuunsa. Samoin Keskustan kannattajien tulee tuoreeltaan ampua alas sosiaalisessa mediassa mellastavaa valheellista propagandaa ja Keskustan ehdokkaitten turuilla ja toreilla tehdä samoin.

Alpo Kekkonen