Vain naiset ovat selkärankaisia

Julkaistu 29.11.2019

Jostain syystä juuri tänään tuli elävästi mieleeni v. 2002 aluelehti Raahelaiseen kirjoittamani pakina, joten julkaisen pakinani tässä uudelleen.

 

Biologian oppikirjoissa ihminen luokitellaan selkärankaisiin eläimiin. Tieteen maailmassa tapahtuu silloin tällöin mullistavia asioita. Aivan tuore suomalaistutkimus osoittaa tiedon ihmisen selkärankaisuudesta vääräksi.

 

Ihminen on siitä poikkeuksellinen laji, että vain toinen sukupuolista on selkärankainen. Naaraat eli naiset ovat selkärankaisia ja koiraat eli miehet ovat selkärangattomia. Tämä tuli esille suomalaistutkimuksessa, jossa tutkimuskohteena käytettiin maamme hallituksen ministereitä.

 

Kolmas kerta toden sanoo: Viimeisin, kolmas todiste, naisten selkärankaisuudesta tuli esille kulttuuriministeri Suvi Lindénin tapauksessa. Ministeri Lindén erosi tehtävistään, koska hän oli myöntänyt valtionavustusta oululaiselle Golf-seuralle, jonka jäsen hän perheineen on. Asian noustua julkisuuteen Lindén päätti erota.

 

Joskus on luultu, että ministerin selkärankaisuus liittyy puoluekantaan, mutta tämä tieto osoittautui vääräksi. Ministeri Lindén on kokoomuslainen niin kuin ministeri Vilénkin on. Jari Vilén ei kuitenkaan ymmärtänyt kieltäytyä arpaonnella saavuttamastaan ministerinvirasta, vaikka paljastui, että hän oli tehnyt maisterintutkintoon liittyvän opinnäytetyönsä pääosin kopiokonetta käyttämällä.

 

Vihreitten ministeri Satu Hassi halusi erota eduskunnan päätettyä periaateluvasta lisäydinvoiman rakentamiselle. Vihreät toki tekivät virheen jo hallitusneuvotteluissa, kun he eivät asettaneet kannattajilleen äärimmäisen tärkeää ydinvoima-asiaa kynnyskysymykseksi jo silloin, kun vihreät päättivät hallitukseen mukaan lähtemisestä. Hassin erotoiveet tulivat siten julki jälkijunassa viime hetkillä, mutta vielä silloinkin vihreitten puheenjohtaja Osmo Soininvaara halusi puolueensa jatkavan hallituksessa. Soininvaaralle eivät siten vallankäytön tulokset merkitse yhtään mitään, kunhan vain vallan merkit, ministerinsalkku, säilyy puolueella.

 

Tutkimus alkoi demarien leiristä. Muutama vuosi sitten demariministeri Arja Alho erosi ministerintehtävistä, kun hän oli tehnyt ns. Sundqvist-asiassa sellaisia virheratkaisuja, joita pääministeri Paavo Lipponen oli nimenomaan pyytänyt Alhoa tekemään. Kaksi vuotta sitten pääministeri Lipponen rikkoi perustuslakia tekemällä presidentin toimivaltaan kuuluvan Itävallan oikeistohallituksen boikottipäätöksen. Lipponen sai laittomista toimistaan oikeuskanslerinkin moitteet ja pääministeri lupasi parantaa tapansa.

 

Pääministerimme osoitti kuitenkin uudelleen valmiutensa laittomiin toimiin jo viime syksynä. Hän kertoi, että maamme hallitus tulee päättämään Suomen ilmatilan käytöstä sotilaallisiin ylilentoihin pikaisesti, jos Yhdysvallat liittolaisineen sitä terrorisminvastaista sotaansa varten pyytää. Jälleen Lipponen unohti, ettei tuollainen asia ole hallituksen päätäntävallassa, vaan asia vaatii lainsäädäntötoimia eduskunnan suuressa salissa.

 

Suvi Lindénin rikkeet ovat hyvin vähäisiä verrattuna pääministeri Lipposen lainrikkomuksiin. Selkärankainen nainen kuitenkin kantaa poliittisen vastuunsa, jonka kantamista selkärangattomat miesministerit näköjään toistuvasti karttavat.

 

Alpert Kivi

 

(Raahelainen 8.6.2002)

 

Alpo Kekkonen