Populisteilla menee hyvin

Julkaistu 31.3.2019

Eduskuntavaalien lähestyessä gallupit käyvät entistäkin mielenkiintoisemmiksi. Mielipidemittausten valossa näyttää mahdolliselta, että vaalien tuloksena kaksi suurinta puoluetta voisivat olla SDP ja Perussuomalaiset. Perussuomalaisia on pitkään pidetty populisteina, mutta Antti Rinteen johdolla Demarit ovat populistisuudessaan jopa ohittaneet Perussuomalaiset.

Populismiin kuuluu yhtenä piirteenä valeuutisten levittely. Sipilän hallituksen aikaansaamaa työllisyysasteen nostoa on vähätelty väitteillä, että kyse olisi tilastokikkailusta ja uudet työpaikat olisivat suurelta osin jotain tunti työtä viikossa -työsuhteita. Tämä vähättely jatkuu edelleen mm. Twitterissä, vaikka Tilastokeskuksen tilastot kertovat, että noista uusista työpaikoista kaksi kolmannesta on kokoaikaisia.

Antti Rinne ja Jussi Halla-aho eivät ole kiistäneet työllistymistä, mutta he ovat väittäneet, että työllisyysasteen nousu johtuu lähinnä maailmantalouden kasvusta. Tuo väite on kovin tyrmäävä erityisesti demareita kohtaan. Maailmantalous kääntyi kasvuun vuoden 2008 romahduksen jälkeen jo v. 2010 ja Suomen talous samoin, maailmantalouden kanssa samaan tahtiin. Kun vuoden 2011 vaalien jälkeen Suomeen tuli sinipunahallitus ja demareille mm. valtiovarainministerin salkku, Suomen talous kääntyikin laskuun muun maailmantalouden jatkaessa kasvuaan. Suomen talous kääntyi uudelleen kasvuun vasta v. 2015 vaalien jälkeen Sipilän hallituksen aloitettua Suomen kuntoon laittamisen.

Ylen suorassa vaalitentissä Antti Rinne ylitti kaikki ennätykset populistisilla puheillaan. Hän kertoi mm. SDP:n olevan nuorison keskuudessa suosituin puolue, vaikka tosiasiassa se ei ole edes kolmen suurimman nuorisopuolueen joukossa. Kaiken huippu oli Rinteen arvonlisäveropohdiskelu. Hän kertoi SDP:n tavoittelevan veromallia, jossa esim. ympäristön kannalta parhaitten elintarvikkeiden arvonlisäveroa alennettaisiin. Näin päästäisiin ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta hyvään suuntaan, kun kulutusta ohjattaisiin korkeamman arvonlisäkannan omaavista haitallisimmista tuotteista matalamman verokannan omaaviin vähemmän haitallisiin tuotteisiin. Ihan hyvä on tuo logiikka tähän asti, mutta Rinne väitti lisäksi, että samalla valtion arvonlisäverotulot voivat kasvaa.

Vaikka tuossa Rinteen vero-opissa, valtion alv-tulojen kasvattamisessa arvonlisäveroa alentamalla, ei ole järjen hiventäkään, joku äänestäjä saattaa sen kuitenkin uskoa, koska asian esittää gallupsuosikkipuolueen pääministeriehdokas. SDP ei näet ole aina ollut populistipuolue, vaan joskus punamullan parhaina vuosina se on ollut jopa vastuullinen valtionhoitajapuolue.

Populistien vaalimenestyksen uhkana ei ole enää kuin yksi asia: mahdollisuus, että äänestäjät alkavat ajatella omilla aivoillaan, jolloin populistiset puheet menevät toisesta korvasta sisään ja vielä lujempaa vauhtia toisesta korvasta ulos.

Alpo Kekkonen