Lehmän ja vegaanin päästöt

Julkaistu 25.3.2019

Viikonloppu oli vaalitäyteinen. Lauantaina olin Hakunilan ostarilla grillaamassa makkaraa. No, en itse ehtinyt grillaamaan, mutta kiitos Eijalle ja kumppaneille, makkaraan riitti halukkaille. Ihmisiä oli runsaasti liikkeellä. Samoin oli vilkasta sunnuntaina Korson markkinoilla.

Kiitoksia Antti Rinteelle kampanja-avusta. Lihan ja maidon verotussekoilu on saanut ihmiset ajattelemaan sitäkin asiaa. Rinne kertoi viikonlopun aikana ainakin kolme eri kantaa tähän asiaan, joten minäkin kerron nyt ensimmäisen näkemykseni. Markkinoilla tuli ääneen mietittyä tätä asiaa yleisön kanssa, että miten on. Lehmä tiivistää heinän ja muun rehun maitoon ja lihaan ja aiheuttaa metaanipäästöjä. Yhden lehmän maito riittää kymmenille ihmisille. Kun vegaani syö salaattia ja papuja, hän syö niitä aika paljon, että saa saman määrän ravintoaineita ja energiaa kuin maidosta ja lihasta. Vegaanikin aiheuttaa metaanipäästöjä, mutta kumpaa kautta niitä tulee enemmän, lehmästä ja lukuisista vegaaneista. En minä tiedä, mutta tuli vaan mieleen.

Ilmastonmuuton on kaikkiaan aihe, josta ei liene varmaa ja kaikenkattavaa tietoa olemassakaan. Se on kuitenkin selvää, että maapallolla eleämisen pitää pitemmällä aikavälillä perustua kierrättämiseen ja uusiutuviin materiaaleihin, kun esim. mineraaleja ei tule mistään lisää. Tottakai uusiutuvilla materiaaleilla voi korvata muovia ja paljon muutakin. Talouskasvun pitää perustua kestävään kehitykseen. Jaa onko se tavaran paljous onni vai kirous. Silviisii pohdiskelin viime viikonloppunakin.