Riskisijoitus

Julkaistu 3.4.2017

Päivän uutinen on Pietarissa tapahtunut räjähdys tai räjähdykset. Pommi-iskun tekijät pyrkivät saamaan teolleen huomiota ja sitä he saivat ainakin YLE:llä. On tietysti tärkeää, että asiasta tiedotetaan, mutta pitääkö siitä tiedottaa lähes jatkuvasti varsinkin, kun varsinaista uutta tietoa on tullut kovin hitaasti.

Kirjoitan nyt kuitenkin aivan muusta. Vantaan kaupungin pitää noudattaa tiukkaa taloutta. Valitettavasti menneinä vuosina kaupunkimme on tehnyt riskisijoituksen, jota on vaikea ymmärtää. Ydinvoima on maapallonlaajuisesti nopeimmin vähenevä sähköntuotantotapa. Vuonna 2010 ydinvoimalla tuotettiin 12,9 % maapallon sähköstä ja vuonna 2014 enää 10,6 %. Tästä kehityksestä huolimatta Vantaan Energia lähti mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen ja on suomalaisomistajista kolmanneksi suurin runsaan viiden prosentin omistusosuudella Voimaosakeyhtiö SF:stä. Ainoastaan Outokummulla ja Fortumilla on suurempi omistusosuus tässä useiden miljardien eurojen hankkeessa.

Valtion suurelta osin omistamien yhtiöitten ja kuntien energiayhtiöitten ydinvoimarahoituksen voisi jotenkin ymmärtää, jos ydinvoimarakentamisella parannettaisiin kotimaista työllisyyttä. Vaikutus on kuitenkin päinvastainen, koska kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ja jopa energiansäästöön kuten lämpöpumpputeknologiaan satsaamisella olisi suurempi työllistävä vaikutus kuin ydinvoimalla. Sijoituksen riskit ovat todella suuret, josta Olkiluoto kolmosen tarina on ollut pitkään kaikkien nähtävillä. Mahdollinen tuotto jää joka tapauksessa pieneksi.

Jos keino irrottautua ydinvoimahankkeesta löytyisi, Vantaalla olisi syytä tarttua siihen. Ydinvoimaomistusta on epäilemättä vaikea saada myydyksi. Hankeen keskeyttäminen johtaisi sekin taloudellisiin menetyksiin, sillä Pyhäjoen Hanhikivenniemellä on jo ehditty kuluttaa miljoona poikineen.